Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Tolkien, J.R.R.- Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Tolkien byl anglický prozaik,filosof,a literární kritik.Narodil se 3.1.1892 v jihoafrickém Bolemfontienu.Záhy však přesídlil do Británie,kde také absolvoval střední školu i universitu.Jeho první publikovanou prací byl Slovník střední angličtiny.Během svého dlouhého života zveřejnil množství odborných literátně-historických studií a řadu drobných pohádkových příběhů.Proslavil se ovšem teprve knihou Hobit,po níž následovala trilogie Pán prstenů.Všechna tato díla těží z autorovy vynikající znalosti starogermánské a keltské mytologie,odehrávají se ve fiktivních krajích a přinášejí obecné poselství o smyslu života a dějin.Ústředním motivem je archetypální souboj dobra se zlem.Ačkoli to sám autor často popíral,k atmosféře knih významně přispěla doba jejich vzniku-období druhé světové války a poněkud bezútěšné roky před a po ní.Tolkienova vědecká erudice,vypravěčské schopnosti,mimořádný jazykový cit a nesporný básnický talent učinily z jeho díla skutečný literární skvost,který oslovil bezpočet dospělých i dětských čtenářů po celém světě.

Jednou za Bilbem Pytlíkem přišel čaroděj Gandalf s třinácti trpaslíky a oznámil mu, že byl spolu s těmito trpaslíky vybrán, aby se zúčastnil dobrodružství za účelem znovuzískání trpasličího pokladu, který jim kdysi ukradl drak Šmak. Bilbo se nejprve zdráhal, ale nakonec šel s nimi. Po cestě je zajali zlobři, na poslední chvíli je zachránil Gandalf a vydali se na další cestu. Protože začal pořádný liják, schovali se do malé jeskyně. V noci však puklinou ve skále vylezli zlí skřeti a zajali je. Zázračným způsobem se jim podařilo uniknout, avšak když se počítali, zjistili, že jim chybí pan Pytlík. Ten zatím bloudil v temných štolách skřetů, až najednou narazil na podzemní jezero, v němž žil Glum. Hádankovým soubojem si uhájil život a pomocí kouzelného prstenu se dostal zpět ke své družině, Netrvalo dlouho a narazili na zuřící vlky. Utekli před nimi na stromy. V poslední chvíli je odtamtud orli a odnesli daleko ve směru jejich cesty. Zde se setkali s Meddědem, který jim půjčil na cestu poníky. Před Temným hvozdem se rozloučili s Gandalfem, dál už museli jít sami. Byli zde napadeni obřími pavouky a zajati lesními Elfy, ale ze všeho je nakonec Bilbo vysvobodil. Po lesní řece se dopravili do Jezerního města, kde se spřátelili s Jezerními lidmi. Po namáhavé cestě se konečně ocitli před Opuštěnou horou, kde bydlel drak Šmak. Našli tajný vchod a vyrušili Šmaka, který rozčilením letěl zničit Jezerní město, to se mu však nepodařilo a byl zabit. Tato zpráva se rychle šířila a začínali se sen hrnout lidé, Elfové, trpaslíci a skřeti, aby ukořistili alespoň část pokladu. Ztrhla se bitva pěti armád. Nakonec se všichni spojili proti skřetům a ti přesile podlehli. Po ročním dobrodružství se Bilbo spolu s Gandalfem rád vrací domů.

Tato kniha je napsána v chronologické kompozici.tolkien zde použil obecnou češtinu,ale vymyslel spoustu názvů a jmen jako například MEDDĚD,ZLOBŘI,atd.

Tato kniha se mi velmi líbila a doporučil bych ji všem,kterým se líbí příběhy inspirované severskými ságami, a těm, kteří rádi sní.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT